Økosystemer

Hvad menes med godt designede økosystemer?


Det er muligt at mange af jer ved hvad et økosystem er. Dog vil der altid være nogle personer der ikke har kendskab til dette, for dem og også alle dem der mener at de altid (måske) kan lære lidt mere, kommer her en kort opremsning om hvordan jeg fortolker dette. Og kunne jo være en lille ting eller to, som selv dig med viden om økosystemer kan lære lidt ekstra eller få frisket noget af din viden op :-) 


Bygges aktive økosystemer i stedet for store monokulturer, giver dette mange fordele. Når økosystemer først er etableret, har de en naturlig stabilitet og balance, der gør at mange sygdomme og skadedyr holdes i skak af naturens egne forsvarsfunktioner og derfor kræver disse systemer ikke den samme store vedligeholdelse som monokulturer. Desuden byder sådanne økosystemer et levested for mange forskellige planter og dyr, dvs. øget biodiversitet. Derudover er planter og dyr med til at bygge humus op, og forbedrer dermed forholdene for mikroklimaet i økosystemerne. 

Hvad er et velfungerende økosystem?


Ovenstående billede er ikke et velfungerende økosystem. Dog er det på vej derhen. 


Skal et velfungerende økosystem se rodet ud?


Vel, det kommer an på øjne der ser på tingene. Du kan sagtens have en fin og rydelig have som har et velfungerende økosystem.  Din have behøver ikke at ligne ovenstående. Som sagt kommer det an den der betragter tingene. Naturlige systemer er aldrig ryddet helt op. Der er nogle naturlige funktioner der gør at at sygt eller dødt materiale bliver fjernet. Dog er der ikke meget der rydder op i vores (menneskelige) forstand. Hvis vi kunne spørge naturen om hvad den synes om onkel Mikkels finklippede græsplæne og den rydelige have, så vil den formentlig svare at den var fuldstændig ud af balance, fordi tingene ikke havde en naturlig orden.


Hvad indeholder et velfungerende økosystem?

Det velfungerende økosystem starter i jorden og går derfra helt op til de højere luftlag.


I din jord bor der et utal af små, mange af dem for det blotte øje usynlige væsener. Her er kun et udtræk af nogle arter. Dette er bakterier, arkæer (ligner lidt bakterier), protozoer og mange flere. I og under jorden findes der leddyrgastropoda (snegle). Ja, snegle lever også under jorden. De snegle du ser i din have udgør ca. 10 - 20 procent af de snegle der lever i din have. Resten tilbringer det meste af tiden under jorden. Så er der mange forskellige frø, padder, mus, muldvarpe og andre dyr. På denne måde fortsætter det over grævling, rev, råvildt osv. til de dyr der lever meget i luften (insekter, flagermus og fugle).


Det er for mange levevæsener til at remse dem op allesammen. Dog spiller alle disse væsener en rolle i et velfungerende økosystem. Fjerner du nogle få elementer i systemet (Soil Food Web), kan det medføre at dem der er længere op i fødekæden også forsvinder. Og dem der ikke længere bliver spist, formerer sig hurtigt og kan blive til en plage.


Hvad kan jeg gøre for at fremme et velfungerende økosystem?


Prøv at undgå at grave i jorden. Når du graver i jorden, ødelægger du mange af de små gange, kanaler som disse små væsener bruger til at bevæge rundt i jorden. Desuden vil jorden også komprimeres, det vil sige at luft og vand kan ikke gemmes før der igen er kommet huler og sprækker i jorden. Det samme gælder dyr og planter i jorden. Dyrene kan bevæge sig hurtigere rundt i jorden og planterne har også lettere at sprede deres rødder siden de kan bruge eksisterende gange og sprækker.


Selvfølgelig kan det ikke undgås at grave i jorden i ny og næ. Eksempler er, at når du skal plante eller grave swales. Dog er dette ofte engangsforanstaltninger og hvis du har et velfungerende økosystem rundt omkring, bliver der hurtigt rettet op igen. Det samme gør naturen jo også en gang imellem. Tænk bare på vildsvin, grævlinge eller fugle for den sags skyld. De er naturens "gravere", i det de vender et mere eller mindre tykke jordlag når de søger føde. Dog er det oftest smalle riller eller så vil der være "øer" hvor jorden ikke er vendt tilbage. Små levevæsener fra disse "øer" vil være med til at rette op på økomiljøer som er blevet gravet op.


Prøv at undgå kunstgødning.

Brugen af kunstgødning dræber mange bakterier i jorden. Det sker fordi kunstgødning er ofte en saltbaseret gødning der ødelægger bakteriernes cellevægge. Og dermed er bakterier dømt til døden. Når bakterier er der ikke længere, forsvinder mange andre dyr (f.eks. regnorme) der lever af bakterier. Dernæst forsvinder de dyr som lever af f.eks. regnorme og derefter forsvinder det næste led i rækken. Til sidst står vi kun med få af disse nyttedyr tilbage.


Når der mangler en stor del af disse nyttedyr, formerer skadedyr sig i et omfang som de ikke kunne før. Som nævnt før, har vi et fungerende økosystem, bliver skadedyr holdt i skak af de mange forskellige nyttedyr vi har i haven. Det er sådan naturen fungerer!


Læs mere om livet i jorden her.