Plante guilds - et økosystem i økosystemet

Vores haver, parker og anlæg er økosystemer i sig selv. En planteguild er et mindre økosystem i et større system.


Hvorfor planter vi forskellige planter sammen i planteguilds?


Forskellige planter har som bekendt forskellige egenskaber. I forhold til nogle planter, kan en andens plantes egenskaber have positive eller negative. Ser vi for eksempel på jordbær, så vil jordbær have godt af at blive plantet sammen med løgplanter. Planter af løg-familien  såsom almindelige løg, purløg og hvidløg kan bruges. Det har vist sig, at løgplanter holder både nematoder/rundorme og skimmelsvampe væk fra jordbærplanter. Dog skal der være god afstand mellem planterne så at luften kan være med til at gøre det svært for skimmelsvampe til at etablere sig.


På denne måde kan planterne understøtte og beskytte hinanden. Og dette vil medføre kraftige vækst, mange blomster og rigeligt med frugter. Derudover er der også behov for at der er godt med plads mellem rækkerne! Løg er en god hjælp til at undgå svamp, dog har de også svært ved at holde det væk hvis der ikke er luft nok omkring jordbærrene.


Ligeledes er det sådan, at planter udveksler indholdsstoffer med hinanden ved hjælp bakterier og fungus (svampe) i jorden. Derfor vil forskellige slags planter som er groet i nærheden af hinanden oftest have flere forskellige indholdsstoffer end planter der er groet i monokulturer. Vil du vide mere om dette, kan bogen "Teaming with microbes" af Jeff Lowensfels og Wayne Lewis anbefales. En anden god kilde viden omkring jordelivet er Dr. Elaine Inghams Soil Food Web.

Guild

er en gruppering af planter, dyr og insekter der arbejder sammen for at sikre at hele systemet kan overleve.


Hvilke komponenter bør en frugt guild have?

  1. Mad til os - dvs. frugt, grøntsager og/eller nødder.
  2. Foder til jorden - planter som fikserer kvælstof (kløver, bønner, ærter), førn(mulch) planter (kulsukker, rabarber),  næringsstofsamlere (mælkebøtte, kulsukker)
  3. Gravere og mineralsamlere - dyr der går jorden og laver gange (store og små) og planter der henter mineraler op til overfladen. Dette kunne være myrer, orme, biller, mus, kulsukker, rabarber eller mælkebøtter.
  4. Bunddække - planter der forhindrer at jordoverfladen tørrer ud og blokerer lys for at undgå at frø fra uønskede planter spirer. 
  5. Klattreplanter - bønner, stikkelsbærkiwi eller lignende. Afhængigt af klimaet der hvor de står.
  6. Understøtter - der er dem der yder understøttelse for klatreplanter, f.eks. træer, buske, stænger, mm. Dog også planter der tiltrækker insekter der bestøver frugtplanter, f.eks. indianer mynte, jordbær, purløg, mm.
  7. Beskyttere - for eksempel løgplanter. Lugten skræmmer nogle skadedyr vær     

Hvordan sættes en guild sammen?


Der er enlig ikke nogle faste regler ud over at der skal være lidt af hvert fra ovenstående liste. Dog kunne det være en idé at søge efter "companion plants" på Internettet, hvis nedenstående lister ikke passer dine behov. Companion plants siger i bund og grund noget om planter kan holde "ud sammen". Plant ikke for tæt og ikke for tynd i starten. Kommer du til at plante for tæt, kan du jo tynde ud senere hen.


Planter udskiller nogle stoffer for at tiltrække bakterier og svampe for at udveksle mad med dem. Dog er er det ikke allesammen der er lige gode venner. Nogle planter udskiller faktisk stoffer som kan kvæle andre planter de er ikke venner med. Derfor skal bruge "makkerplanter" (companions). 

Frugtræ guild - æble, kirsebær, pære, blomme mf.


Her er et eksempel på hvordan en guild under et æbletræ kunne se ud. Hvilke planter kunne vi planter her?

  1. Frugttræet.
  2. Hvidløg, løg, purløg.
  3. Gulerødder - lad nogle enkelte gå i blomst, så får du også frø til næste år.
  4. Kulsukker - hvis du ikke ønsker at de bredder sig, skal du købe "bocking 14". Den frøformeres ikke, formering af denne avlstype kan kun ske via rod deling. Bladene kan klippes/plukkes op til tre gange om året. Kan laves om til gødningsvand eller lægges imellem planterne som bunddække.
  5. Rabarber - når du høster stænglerne, kan bladene bruges som bunddække.
  6. Hvid kløver - bunddække og kvælstofsamler. Du kan plukke dem en gang i mellem og lægge dem mellem planterne. Når du plukker bladene af kløver, vil rødderne frigive kvælstof.
  7. Tallerkensmækker - ser flot ud når de kravler op af planten og de skræmmer også nogle skadeinsekter væk.
  8. Lucerne - en flerårig, urteagtig blomsterplante i ærtefamilien, en kvælstofsamler. De andre planter vil elske den.