Livet i jorden

Der er så meget i jorden som vi ikke ser og dog har det stor indflydelse på vores liv. 


Lad os se på hvad der sker i jorden, lige under vore fødder. Hvis vi mennesker havde mikroskopisk syn, ville vi formentlig ikke gå i haven uden at være bevæbnet til tænderne. Det vrimler af liv i vores havejord (forhåbentligt). Hvis det ikke gør det i din have, så er det på tide at få gang i livet igen.


Dog lad os se på hvorfor livet i jorden er så vigtigt. Dette hænger sammen med hvordan planter optager næring, og de har ikke mund og tænder, kan jeg fortælle. 


Men, hvordan får planterne så deres næring? Det gør ved biologiske processer, hvor planten udskiller nogle stoffer i rodområdet. Man kunne sammenligne med at vi mennesker sveder. Disse stoffer der bliver udskilt, er ofte kulstoffer og sukkerstoffer som bakterier og svampe har brug for at overleve. Til gengæld får planten andre stoffer såsom kvælstof, mineraler, sukkerstoffer og meget andet fra bakterier og svampe.


Hvor bakterier oftest ikke kan flytte sig meget, nogle gange kun op til nogle centimeter. Her kan svampe transportere forskellige næringsstoffer over længere afstande, fra nogle meter og til kilometers afstand.      

Vidste du at verdenens største kendte organisme er en svamp (mykorrhiza)?
Det er en Armillaria ostoyae svamp som spreder sig et område på ca. 10 kvadratkilometer og ca. 2.400 år gammel, dog kunne den være op til 8.650 år gammel og dermed en af de ældste organismer på denne klode. Svampen bor i Oregon's Blue Mountains, USA.

Udvekslingen af næringsstoffer med planten kan foregå på forskellige måder. Nogle gange leveres næringstofferne til plantens rødder, andre trænger organismer ind i plantens rødder. Dog uden at gøre skade. Nogle orkidéer skal faktisk være "inficeret" med en svamp for kunne gro.


Som nævnt foroven, kan bakterier ikke flytte sig så langt i jorden. Og her kommer der nogle andre jordboer ind i billedet. Der er arkæer, nematoder, protozoaer, små biller, orme, snegle og meget der hygger sig dernede, hvis vi lader dem.


Hvordan fungerer dette økosystem i praksis?


Her er et eksempel på et velfungerende økosystem (kun et udsnit). I jorden lever bakterierne og svampe (mykorrhiza). Der er forskellige andre dyr der lever af bakterierne. Dette kunne være nematoder/rundorme, regnorme, m. fl.. Rundorme bliver bl.a. spist af svampe (mykorrhiza). Svampene har den opgave at transportere næring imellem planterne. Endnu en grund til ikke at grave i jorden, siden det ville ødelægge svampene (mykorrhiza). Afføringen af de forskellige typer orm indeholder en masse bakterier og næringsstoffer til andre levevæsener. Bl.a. bidrager nogle af disse bakterier til at planter får de rette mikronæringsstoffer i form af kvælstof og mineraler m.fl.. Snegle, frø, fugle og andre dyr lever så af de mindre dyr, planter og deres frugter. Alene denne beskrivelse af hvordan livet i dette økosystem fungerer kunne blive til en helt bog. Dog formoder jeg, at du har fået et indtryk hvordan økosystemet hænger sammen og hvorfor det er vigtigt at dette kredsløb skal opretholdes i sund tilstand. Der er også derfor, at vi skal grave mindst muligt i jorden. Få mere at vide på siden grave i jorden.

Vidste du, at den største kendte rundorm/nematode bliver op til 8,4 meter lang er ca. 2,5 cm i diameter? Dog skal du ikke være bange for den, fordi den kun findes i en kaskelothvalhunnens forplantningsorganer.